Alba Cirera.

Tècnica d’acció comunitària intercultural. Polítiques d’inclusió

Cover Image for Tècnica d’acció comunitària intercultural. Polítiques d’inclusió

Fundació Pere Tarrés | juliol 2022 - gener 2024

  • Disseny i gestió d’una estratègia d'interculturalitat d’àmbit municipal.
  • Desenvolupament del Mòdul C del servei de primera acollida.
  • Coordinació amb l’equip de polítiques d’inclusió.
  • Col·laboració amb equips interdepartamentals.
  • Elaboració del pla anual i de la memòria anual.
  • Elaboració de pressupostos.
Primera etapa (substitució)

Experiència breu però intensa i gratificant al servei de primera acollida del departament d’inclusió de l’Ajuntament de Montcada i Reixac. Com a tècnica d’acció comunitària del servei de primera acollida vaig assumir el desenvolupament de diversos projectes en curs per a la sensibilització intercultural i la promoció d’una millor convivència (xarxa antirumors de Montcada, itinerari d’interculturalitat per a escoles i instituts, etc), el disseny d’una estratègia intercultural per a la ciutat, la formació en el mòdul C i col·laborar amb altres serveis per al foment dels valors i relacions interculturals.

Era per tant una feina de gestió i coordinació que requería de temps a l’oficina però també d’intervenció. Tractant-se del mes de juliol però, molt va consistir en tancar pressupostos amb els proveïdors i esbossar estratègies amb altres departaments de cara al curs entrant.

Estic agraïda d’aquesta experiència, perquè no obstant i ser breu, vaig tocar moltes tecles i sentía que podía desenvolupar-me i aportar fàcilment. Em vaig sentir molt ben acollida i acompanyada per la Fundació Pere Tarrés i les companyes del departament.

Segona etapa

Al setembre del 2022 vaig tornar al servei de primera acollida de Montcada i Reixac com a tècnica d’acció comunitària, enfocada en el desenvolupament de polítiques que afavoreixin les relacions interculturals al municipi. Va ser una etapa de reptes, aprenentatges i creixement, en què vaig encarregar-me del disseny de l'estratègia intercultural municipal, així com de gestionar la seva implementació.

Aquesta estratègia aporta un marc teòric i una proposta metodològica per seguir aprofitant i construint sobre l’experiència ja generada en materèia intercultural al municipi, millorar les relacions de coexistència, apostar per fomentar les relacions de convivència intercultural, i reforçar la perspectiva transversal i interseccional de la interculturalitat, implicant a més agents de l’administració i de la societat civil i intervenint en diverses àrees.

Una de les propostes que es va incorporar a l'Estratègia és la Comissió Intercultural, conformada per entitats i ciutadania a títol individual. Actua com a consell assessor en el desplegament de l’estratègia, recolza alguns dels projectes existents i en desenvolupa de propis, així com fa propostes per a la millora de l’estratègia. Vaig acompanyar a la Comissió des del seu inici (article al diari La Veu: Neix la Comissió d’Interculturalitat) i en el plantejament de les primeres propostes. La Comissió s'ha consolidat, i actualment està impulsant i recolzant accions exitoses al municipi.

També es van incorporar espais tècnics per abordar la implementació de la perspectiva intercultural des de diverses àrees i departaments.

Al gener del 2024 vaig finalitzar la meva etapa a la Fundació Pere Tarrés, per tal de poder dedicar-me a altres projectes i necessitats personals.

Estic molt agraïda per l'acollida i per les oportunitats d'aprendre que aquesta etapa em va oferir.